Гъбичните инфекции могат да засегнат цялото тяло. Нормално е гъбичките да присъстват в и по тялото, заедно с различни бактерии. Само когато гъбичките започнат да се размножават усилено или да проникнат в кожата, и ноктите, (най-често при близък контакт или травма), може да се говори за гъбична инфекция. Най-често това е Онихомикозата, (наричана още Tinea unguium), която засяга ноктите на ръцете или краката. Известно е, че гъбичните инфекции се развиват с течение на времето и всяка разлика в начина, по който изглежда или се усеща нокътя, често в началото е едва доловима.

Онихомикоза

НокътСпоред Международната асоциация по микология при хора и животни (ISHAM), онихомикозата е инвазивна гъбична инфекция на ноктите. Тя се появява по ноктите на ръцете или краката и представлява 50% от всички заболявания на ноктите. Рискът от тази инфекция се увеличава с напредване на възрастта. Причинители са дерматофити, дрожди или недерматофити. Терминът Tinea Unguium се използва за онихомикоза, причинена от дерматофити. Въпреки това, Tinea Unguium и Онихомикозата често се считат за синоними. Засегнати от онихомикозата са около 10% от общата популация и 40% при възрастните хора (вероятно поради по-слаба имунна система, по-ниска активност или невъзможност за поддържане на добра хигиена на краката). През последните годиин честотата при по-младите хора се увеличава, поради лошите хранителни навици, спорта и прекомерния престой във вода (басейн, сауна, парна баня). Изследванията показват, че по-голямата част от причинителите са дерматофити, докато дрождите и недерматофитите са само около 10%.

Дерматофити

Дерматофитите са гъбички, които се нуждаят от кератин за своя растеж. Тези гъбички могат да причинят инфекции на кожата, косата и ноктите. Дерматофитозата се нарича „Tinea“. Дерматофитите са най-често срещаните гъбички при хората. Те са нишковидни по форма, могат да се разпаднат и използват кератин, като хранителна основа.

Дерматофитите се разделят на:

 • 1. Трихофитон
 • 2. Епидермофитон
 • 3. Микроспорум

Trichophyton съдържа най-голям брой видове. Най-често срещаните са: Trichophyton Rubrum и Trichophyton Mentagrophytes. Родът Epidermophyton съдържа само един вид: E. floccosum.

Недерматофити

Недерматофитната онихомикоза се причинява от хиалинови и нишковидни гъби, често срещани като сапрофити. За разлика от дерматофитите, те по принцип не оцеляват на кератин. Недерматофитите живеят върху некератизирания междуклетъчен цимент на тъканта-гостоприемник и трябва да се възползват от разрушаването на кератина (причинено от дерматофити, травми или други заболявания на ноктите или аномалии). Поради тази причина те се считат за вторични причинители на гъбични инфекции. Въпреки че списъкът на видовете недерматофити (които се изолират от ноктите), е доста дълъг, само няколко от тях се смятат за истински причини за онихомикозата. Това се: Candida, Scopulariopsis brevicaulis spp., Fusarium spp., Acremonium spp., Aspergillus spp. и Scytalidium spp.

ПРИЧИНИ

Хората са по-склонни да развият гъбична инфекция на ноктите, при наличие на следните проблеми:
 • 1. диабет
 • 2. лоша циркулация
 • 3. възраст над 65 години
 • 4. изкуствени нокти
 • 5. посещения на обществени басейни
 • 6. наранявания на ноктите и кожата около тях
 • 7. дълъг престой във влажна среда
 • 8. слаб имунитет
 • 9. бременност
 • 10. затворени обувки

Как да се докаже гъбичната инфекция?

За да сте 100% сигурни дали имате гъбична инфекция, трябва да направите изследване при дерматолог. Понякога псориазис или други увреждания на ноктите, могат да бъдат сбъркани с гъбична инфекция.

ВИДИМИ ПРИЗНАЦИ НА ОНИХОМИКОЗА:


Ако забележите и миризма, идваща от нокътя, това може да сочи бактериална инфекция. Тя може да се комбинира с гъбична инфекция.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

Ноктите изискват време за растеж. Около 6-8 месеца за ръцете и около 10-12 за краката. Следователно лечението на гъбичките по ноктите също отнема време. Първите резултати при лечение с FUNGALIX FORTE са видими след 6 до 12 седмици, а за крайните - 6 до 12 месеца. При положение, че онихомикозата не се лекува, тя много бързо може да се разпространи по всички нокти и да предизвика масивна гъбична инфекция.
Спреят предпазва от повторно заразяване или засягане на съседните пръсти!

ЛЕЧЕНИЕ С FUNGALIX FORTE

FUNGALIX FORTE съдържа патентована формула за лечение на онихомикозата. Този продукт е тестван върху дерматофити, дрожди и недерматофити, като всички те не оцеляват от FUNGALIX FORTE. Спреят е хигиеничен и лесен за употреба и се впръсква 2 пъти дневно, върху нокътя и кожата около него Повече информация за FUNGALIX FORTE може да намерите ТУК!